Тежките престъпления се нуждаят от справедливи наказания

Съселяните на похитителя от с. Кортен, Сливенско, който държа 39 часа в напрежение страната, като нахлу в банков клон, взе заложници, унищожи техника, а после се барикадира в трезора, обмислят подписка за справедлив процес. Причината: момчето било добро и трябва да се изясни кое го е накарало да предприеме тези действия. Очевидно симпатиите им са на страната на техния съсед.
Каквото и да е накарало младия мъж да премине отвъд нормалното поведение и да се държи като терорист, то едва ли ще омаловажи последствията за жертвите му. Простреляният охранител е в изкуствена кома, на апаратно дишане, със зашит стомах, херметизиран бял дроб и отстранен далак. И още седмица няма да се знае дали няма да прекрачи отвъд границата на живота благодарение на куршума на момчето от с. Кортен.
В подобна ситуация трябва да има справедливост – и за жертвите, и за похитителя. И никак не е нормално симпатиите да са на страната на добрите момчета, които в един момент се превръщат в престъпници, защото били самотни или имали заеми, или пък ги скъсали на изпит. По този начин живеят десетки хиляди българи и, представете си, ако всички те тръгват да си разчистват сметките с живота по този начин.
Законите и редът са за това, за да се спазват с необходимото уважение към живота на всички. И който престъпи тези норми, трябва да бъде наказван.

Станете почитател на Класа