Политическите прогнози може да се окажат миражи

Бойко Борисов подготвя сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП. На следващите парламентарни избори ще има формално съперничество между двете формации, но след вота не е изключено да се коалират, прогнозира вчера лидерът на ДСБ Иван Костов.
Не е ясно дали това е само политическа прогноза, или съдържа и предупреждение към онези десни избиратели, които според политолозите все повече припознават ГЕРБ като автентична десница. Но определено може да се каже, че вероятността Борисов и Станишев да се озоват след време заедно във впряга на властта, засега клони към минус. Социологическите изследвания недвусмислено показват, че левите избиратели не харесват ГЕРБ, а пък тези, които одобряват политиката на управляващите, са безкрайно далеч от хората, които митингуват под знамената на БСП.
Има и нещо друго, което Костов подценява – изключителната политическа интуиция на Бойко Борисов. Досега шестото му чувство за видимите и невидимите течения в политиката не е лъгало лидера на ГЕРБ нито веднъж. Борисов знае, че всяко коалиране с БСП би било политическо харакири, отколкото начин да се задържи по-дълго във властта. Доказа го и бързата реакция на ГЕРБ, които заявиха, че управляват и възнамеряват да управляват сами.
Но понеже партиите у нас отдавна вече се държат като в предизборна кампания, прогнозата на Костов може да се приеме, но като дезинформация, целяща да откаже още малко българи от пътя до урните. Още повече че лидерът на ДСБ сам вече е патил от подобен протестен „вот“.

Станете почитател на Класа