Здравните реформи – засега само на думи

През 2012 г. клиничните пътеки ще отпаднат в определени болници и пилотно ще бъдат въведени диагностично-свързаните групи. Това обяви вчера пред Нова телевизия здравният министър д-р Стефан Константинов. Въпреки това фиксираните бюджети на лечебните заведения ще останат и за следващата година.
Лекарското съсловие обаче не прегърна с охота тези идеи за реформите. Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов беше категоричен, че клиничните пътеки не трябва да се премахват по така предложения начин. Според лекарите трябва да се даде възможност на всяка болница да лекува каквото си иска и затова да получава пари.
За диагностично-свързани групи у нас се говори вече дълго време, но явно съсловието и здравното министерство все още не намират общ език по тази тема. А за пациентите тя пък е напълно неясна. За пациентът е ясно само, че все още има нерегламентирани плащания в болниците, а здравните услуги не са на ниво. Лекарите и медицинските сестри едва ли се чувстват по-добре, защото много от тях все още предпочитат да работят в чужбина.
Странното е, че уж всички вървят към една цел, но нещо в комуникацията продължава да куца. Може би всички експерти и управници, от които зависи реформата, трябва малко да помълчат, за да видим най-после делата им. А дали са реформатори, ще каже пациентът, когато започне да се лекува като европеец.

Станете почитател на Класа