Българските училища в чужбина имат нужда от държавна подкрепа

Асоциацията на българските училища в чужбина се събира на 30 април в Чикаго заради проблемите, пред които са изправени нашите образователни центрове зад граница. От обещаните 5 млн. лева за развитието на тази дейност тази година например са пристигнали едва половината, каза шефът на Асоциацията на българските училища в чужбина Боян Кулов.
Нашите образователни средища извън страната безспорно имат незаменима роля за съхранението на българщината, родния език, традициите и дори патриотичните чувства сред българската диаспора. Точно затова трябва да има сериозна държавна политика по този въпрос.
Отговорност на всяка държава е да подкрепя гражданите си по света, а тази максима важи с двойна сила за България. Статистиката е категорична – демографската ситуация у нас е много сериозна и нямаме никакво право с лека ръка да „отписваме“ нашите сънародници, които живеят извън родината. Още повече че една голяма част от тях никога не забравят България и не изключват възможността един ден да се завърнат у нас.
Българите отдавна са доказали способността си да се интегрират успешно в чужди общества и многото ни проспериращи емигранти или потомци на емигранти са най-яркото доказателство за това. Нашите сънародници обаче ще бъдат много по-влиятелна общност зад граница, ако децата им съхранят българското си самосъзнание. Точно тук ролята на образованието е неоценима и българската държава никога не трябва да забравя това.

Станете почитател на Класа