Докога ще има хаос с дипломите?

ЕК може да започне наказателна процедура срещу България заради тромавия процес по признаването на дипломите от ЕС у нас. „Юроактив“ дори цитира скандален случай с наш студент, който трябвало да доказва пред родните власти, че Сорбоната в Париж е легално училище.
Проблемите ни с въпросите на стандартизацията в образованието са, меко казано, странни. Защото страната ни има голям опит с чуждестранни студенти от Африка и Азия още от 60-те години на миналия век, заради което нашите експерти добре трябва да познават системата по признаване и стандартизиране на чужди дипломи.
Националният център за информация и документация (НЦИД), който разглежда дипломите от чужди училища у нас, не е кой знае колко мащабна и трудна за реформиране структура. Достатъчно е само ръководството на НЦИД да вземе опита на другите страни - членки на ЕС, а експертите от центъра да минат през курс на обучение. Изглежда елементарно, но явно не е направено, щом хиляди наши студенти, които са завършили в Европа и искат да се реализират у нас, трябва да чакат с месеци, за да им признаят дипломите. Това е време, в което на практика младите хора са „без образование“, заради което губят оферти за работа или за продължаване на обучението си. А най-лошото е, че все чакаме от ЕС да ни напомнят, че нещо у нас не е наред, за да се вкараме в ред.

Станете почитател на Класа