Комисията „Коларов“ тепърва трябва да доказва ефективността си

Новоназначеният председател на комисията „Кушлев” Тодор Коларов обяви вчера, че ще работи за превенция и въвеждане на ред в дейността на комисията. Коларов, който е юридически съветник в посолството на САЩ у нас от 2004 г. насам, беше официално представен от премиера Бойко Борисов след освобождаването от длъжност на предшественика му.
Пред младия юрист има много задачи. Комисията „Кушлев“ се покри с противоречива слава за времето на своето съществуване от 2005 г. насам. Скандалите с огромните заплати на нейните служители, с роднинските назначения и с малката ефективност неведнъж поставяха въпроса защо изобщо трябва да има такъв орган, който харчи в пъти повече от това, което конфискува. Да не говорим, че няма инициатива, а всичките й действия са следствие от решения на правораздавателната система. Отделно от това стана ясно, че държавата няма какво да прави конфискуваното имущество и не е в състояние да го продаде изгодно. Следствие на всичко това е, че висши държавни служители и институции са „обзаведени“ с конфискувани от престъпници коли, а недвижимата собственост си седи „склад“ в НАП.
Очевидно комисията „Коларов“ трябва да положи максимално много усилия, за да бъде наистина ефективна в очите на обществото. И да оправдае от тази гледна точка съществуването си.

Станете почитател на Класа