Не пътищата са "убийци", а хората

Млад и пиян шофьор уби с чужда кола шестима младежи на възраст между 17 и 19 години в нощта срещу Великден в Симеоновград, а самият той до снощи беше с опасност за живота.
Така станахме свидетели на поредния български „черен празник“ с жертви.
Трагедията в Симеоновград предизвика много коментари. И за съжаление по голяма част от тях се познава, че обществото ни не е узряло да приема правилата като ограничения, а като средство за налагане на ред. В малкото градче, което най-силно преживява драмата със загубените 6 млади живота, например се чу и версията, че разбитата улица също имала „вина“ за катастрофата. Пътят трябвало да бъде ремонтиран, но не бил. Което е несериозно, защото щом дупките не принудиха пияния водач да намали скоростта, остава странно как той ще кара по-бавно на ремонтиран път.
Вината всъщност е в неадекватната система за превенция и контрол, която позволява на пияни камикадзета да застрашават живота на невинни хора напълно безнаказано. Смешно е да те спират от движение за дреболии, а да няма по-крути мерки за джигитите зад волана. Вината е и в обществото ни като цяло, което е готово да намери „вина“ и у пътя, но често в израз на криворазбрано великодушие подхвърля ключовете от автомобила на неопитни шофьори.
За съжаление жертви на пътя винаги ще има. Но когато разберем някои простички неща, те ще станат значително по-малко.

Станете почитател на Класа