Двойният стандарт при наказанията е порочен

Различни и сред тях откровено безумни предложения за промени в наказателното законодателство се чуха след трагедията в Симеоновград, при която млад шофьор, изпил няколко бири, уби шестима младежи. И лежи в кома, без да е ясно дали ще оживее.
Както обикновено у нас след такива трагедии вина се търси навсякъде – от щадящото законодателство, през лошите пътища и се стигне до идеята наказателна отговорност да носят родителите на шофьори до 26-годишна възраст за деянията на своите деца! Очевидно такива предложения са абсолютно неадекватни, при положение че у нас е решено, че младите хора стават пълнолетни на 18 години и могат да избират кой да управлява страната, да стават пълноправни шофьори и да могат спокойно да бягат от къщи, без някой да има право да ги връща обратно.
Очевидно е, че не могат да се търсят законодателни решения в тази посока. И затова се налага да се търсят други пътища. А те не са сложни – българското законодателство да е еднакво за всички. Пияните шофьори, независимо дали са политици, известни спортисти и артисти, както и чии деца са, да бъдат наказвани еднакво строго. Тогава ще стане ясно, че няма двойни стандарти. И че не е невинно действие да караш пиян, защото си потенциален убиец, както и да преотстъпващ колата си на пиян приятел, защото това може да ти донесе наказателна отговорност освен смазващото чувство за вина, ако стане трагедия.
За да се осъзнае, че законите са строги, защото определят правилата ни на живот, трябва да е ясно, че те са такива за всички. И тук е ролята на държавата в лицето на КАТ, на прокуратурата и на съда – да прилагат еднаква мярка за всяко престъпление.

Станете почитател на Класа