Добавките към пенсиите да се премислят

Социалният министър Тотю Младенов предложи вчера компенсации за повишаване на цените. Той даде да се разбере, че се обмисля идеята да бъдат дадени еднократно добавки по 136 лв. към пенсиите от 1 юли.
Новината е добра, като се има предвид, че вече две години доходите на пенсионери и работещи в бюджетната сфера са замръзнали заради световната икономическа и финансова криза, която удари жестоко и нас. Подобен ход означава, че правителството е решено да даде глътка въздух на хората, които живеят на границата на бедността.
Проблемът обаче е в справедливостта. Ако изобщо се реши да се предприеме такава стъпка, е логично парите за добавките да не се дават на калпак, защото не е едно и също да живееш със 700 лв. (колкото е най-голямата пенсия у нас) и със 136 лв., колкото е най-малката.
Нормално е парите да бъдат разпределени пропорционално така, че повече да получат тези, които взимат по-малко. Това се нарича солидарност и е в основите на всички социални системи по света.
Преди да се стигне до разпределението обаче, трябва да е ясно откъде ще се вземат парите, за да не стане така, че това е поредното добро намерение, афиширано от социалния министър и неизпълнено поради липса на средства.

Станете почитател на Класа