Столичани реално да защитават правата си!

Депутатът от „Атака“ Николай Пехливанов ще внесе законодателни промени, с които да се спрат частичните изменения на градоустройствените планове и които ще дадат повече тежест на общественото мнение по въпроса за презастрояването в градовете.
Инициативата на народния представител никак не е случайна – в момента в столичните райони се разглеждат предложенията за промени в устройствените планове. Повечето от тях предвиждат строителство върху зелени площи, а гражданите масово недоволстват. За съжаление обаче опитът у нас е доказал, че ако има солидни бизнес интереси за строителство, мнението на хората рядко се зачита. Това важи с пълна сила както за София, където гражданите от години воюват за законното си право да имат градинки и детски площадки, така и за курортните центрове, много от които се превърнаха в бетонни градове.
Точно за това наистина са необходими законови промени, които да спрат строителния хаос у нас. А той е предизвикан от градоустройствените решения на общините, които, не е тайна, често се диктуват от интересите на инвеститорите. За това спомага и липсата на конкретна отговорност за кметовете и местните администрации, които се оправдават или с архитектите, или с това, че нямат право да спират строителството върху частни терени.
От 2008 г. у нас действа мораториум, който забранява строежите върху зелени площи и в междублоковите пространства. Всеки жител на големите градове у нас обаче вижда, че той не се спазва. Молове, офис сгради, бензиностанции и модерни жилищни здания (често с непродадени апартаменти в тях) превземат все повече градинки и оставят хората без жизнена среда. Протестите срещу това, особено в София, са ежедневие. Резултатът от протестите обаче е почти нулев. Точно затова промените, които депутатът Николай Пехливанов предлага, са напълно уместни. Хората наистина трябва да имат право на мнение за бъдещето на своя квартал или град.
Всеки, който е ходил в Европа, знае, че в жилищните райони на големите европейски градове има обособени зелени площи и спортни площадки, където хората активно почиват и спортуват, а децата играят без опасността да ги сгази автомобил. Дори по покривите на многоетажните гаражи или сгради има градини с ценни растителни видове, а булевардите тънат в зеленина. А у нас за съжаление те смятат за леко смахнат еколог, ако възразиш срещу отсичането на няколко дървета.
Истината е, че за унищожаването на зелените площи в градовете вина носят не само общинските администрации, но и самите хора. Защото все още не сме се научили да отстояваме правата си докрай и често приемаме негативните решения с типично българското: „Нищо не зависи от мен“. А не е така. Много зависи от хората, и ако те искат да живеят в нормална среда, където спортните и детските площадки между жилищните блокове не са приятно изключение, а начин на живот, те трябва да се борят за правата си.
Първите стъпки с готвените промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) вече са направени. Те обаче не трябва да минат някак между другото, а наистина да гарантират правата на гражданите. Защото бизнес интересите винаги са сериозни, но много по-сериозен е общественият интерес.

Станете почитател на Класа