Не отменяйте приемните изпити!

Университетите да приемат само с матури, предлага БСП в свой управленски проект за развитие на образованието у нас. И в момента много висши учебни заведения в страната признават оценките от зрелостните изпити, но не и за най-атрактивните специалности.
Позицията на БСП по този въпрос не е правилна. Всеки уважаващ себе си университет по света организира изпити, които се провеждат според неговите собствени критерии. Това правило трябва да важи с пълна сила и у нас, още повече че системата на средното ни образование не е реформирана, а, както знаем, къща се гради от основите. Как матурата да стане вход за ВУЗ, при условие че в средните училища, където се провеждат зрелостните изпити, все още цари хаос с учебните програми, с учебниците и – не на последно място – с дисциплината.
Ако в родните университети се влиза само с матура, това със сигурност ще повлияе негативно на имиджа на висшето образование у нас. Както сред българските младежи, така и сред чужденците, които искат да учат в нашата страна. Това ще се случи по ред причини, най-малкото поради факта, че приемният изпит си е „запазена марка“, важен етап от живота на бъдещия студент, и премахването му почти сигурно ще има деморализиращ ефект върху младежите. А печалните резултати от това отдавна са ни известни, защото много от талантливите млади българи от години предпочитат да учат, а често и да се реализират в чужбина. Затова – не пипайте приемните изпити! Поне докато не се реформира средното образование.

Станете почитател на Класа