У нас наистина имало две съдебни системи

Правосъдният министър Маргарита Попова се съгласи вчера в ефира на bТV с думите на американския посланик Джеймс Уорлик, че у нас има две правосъдни системи – една за бедните и една за богатите. В началото на април, когато дипломатът направи изказването си, то предизвика скандал между него и главния прокурор Борис Велчев.
Чест прави на министър Маргарита Попова, че публично признава недъзите на системата. Изисква се и смелост за това, защото тя самата произлиза от тази система и думите й звучат почти като самокритика. Да признаеш слабостите си е важна крачка, но и само първата от многото, които предстоят за реформата в съдебната сфера. Вярно е, че правосъдието е тежка и консервативна система, в която промените не се приемат лесно. Но няма време за отлагане – хората искат справедлив процес за всички престъпници, а не само за дребните. Реформата трябва да тръгне от самата Темида, защото със сигурност всички честни магистрати, които денонощно работят, при това под голям стрес, също са жертва на корумпираните си колеги, които петнят името на гилдията.
Корупция има във всяка съдебна система, дори в най-демократичните страни. Фактът, че все още сме под мониторинга на европейските ни партньори точно по въпросите на правосъдието, показва, че при нас проблемът наистина е по-сериозен. С изказването на Маргарита Попова приемаме, че има не само политическа воля, но и смелост за осъществяването на реформата. Очакваме и резултати!

Станете почитател на Класа