Майчинството заслужава подкрепата на държавата

Темата за връщане на неправомерно получени обезщетения за майчинство е отново особено актуална. Смятам, че не бива младите майки да плащат част от цената на кризата, написа вчера президентът Георги Първанов в страницата си във Фейсбук.
Държавният глава вече е опростил задълженията към държавата на 14 майки, но молбите в администрацията му са цели 157.
Проблемът обаче е много по-голям. Не защото хиляди майки от цялата страна трябва да връщат общо милиони заради това, че са пуснали децата си на ясли по време на платения отпуск по майчинство, не! Проблемът е заради демографската криза, заплашваща страната ни с обезлюдяване, и на второ място – заради записания в конституцията принцип, че България е социална държава.
Социалната роля на държавата е важна именно в такива случаи, с основание изтъква президентът Първанов. Тази роля не може да се изчерпва с отпускането на минимални суми при раждане и за отглеждане на дете до 18-годишна възраст и в същото време да се оказва второстепенна, дори треторазрядна пред неутолимия апетит на фиска. Майчинството трябва да бъде подпомагано от държавата на практика, а не на думи, най-малкото защото 200 000 млади българи вече са обявили намерението да я напуснат. Факт е, че тук деца се отглеждат трудно и струва скъпо.
Едно странно тълкуване на закона направи хиляди майки длъжници и едва ли не престъпници. Може би трябва да се промени законът, а не последствията да бъдат компенсирани с президентско опрощаване?

Станете почитател на Класа