НДК - невъзможен за приватизация

НДК няма да се приватизира, ще бъде включен в забранителния списък, неразделна част от приватизационния закон, каза вчера от трибуната на Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него и според представителите на културните среди у нас това ще защити двореца на културата от разграбване и ще го запази като държавно дружество.
Според регионалния министър Росен Плевнелиев обаче една значителна и печеливша част от обекта вече е в частни ръце. Думите му се отнасят за паркингите и магазините, а операцията била извършена по времето, когато кмет на столицата е бил Стефан Софиянски – т.е. преди 2007 г. Пак според регионалния министър нито един перспективен инвеститор няма да вложи пари в подобна сграда в центъра на която и да е европейска столица, щом няма възможност за паркиране.
Така че, включвайки помпозната сграда в центъра на София в забранителния списък за приватизация и обричайки я по този начин на себе си, държавата реално получава единствено стените, прозорците, седалките, както и 30 000 лева дневни разходи по поддръжката им.

Станете почитател на Класа