Лош знак е, когато парламентът работи само един час

Народното събрание заседава по-малко от час вчера, тъй като депутатите изчерпаха гласувания ден по-рано дневен ред, но пък уплътниха заседанието с прочитането на две декларации и двукратна проверка на кворума. Случилото се не е прецедент, но препратките са към първите месеци от работата на 41-вото Народно събрание, когато просто нямаше внесени законопроекти, по които да се работи. В момента подобна аналогия би била неуместна, което не прави едночасовото заседание по-малко укоримо. Най-малкото защото е видно, че седмичната програма на парламента е била направена твърде рехава или – което би било по-лошото – е къса заради липсата на готови законопроекти.
Ако перифразираме свободно председателя на 38-ото Народно събрание Александър Йорданов, вчерашният ден не бе един добър ден за българската демокрация. Доказателство за това е и фактът, че след приключване на заседанието бивши и настоящи депутати от „Атака“ говореха за лоялност чрез изнудване и се замерваха с цветни копия на тлъсти банкноти.
Всичко това се случва в момент, когато поредно социологическо проучване показва, че рейтингът на Народното събрание е пределно, даже обидно нисък, а скандалите под покрива му се превръщат в ежедневие. Време е за промяна в стила и качеството на депутатската работа, за да не се стигне и до криза на държавността.

Станете почитател на Класа