Кога ще приключат съдебните скандали?

Преди избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд (СГС) ВСС не е знаел, че тя е била съдия по мегаделото „Софийски имоти“. Това заяви вчера пред БНР шефът на етичната комисия към ВСС Цони Цонев. Той допълни още, че ако се открият някакви несъответствия в имотните декларации на Янева, от нея ще бъде потърсена отговорност.
Скандалът по високите етажи на съдебната система е очевиден и не стихва вече две седмици. Изборът на Владимира Янева за шеф на СГС породи и няколко много сериозни въпроса, които са толкова логични, че наистина е странно защо висшите магистрати от ВСС не се сетиха по-рано за тях. Единият от тези въпроси например е защо надзорниците на Темида се сетиха да проверяват делата и имотните декларации едва след назначаването на Янева, а не, както е нормално, преди това.
Само този факт поставя под сериозни съмнения кадровата политика на ВСС, защото шеф на СГС не е случайна длъжност, която се поверява на човек, когото дори не си проверил. Всъщност за сериозните пропуски в кадровата политика на ВСС открито говорят дори самите магистрати, а трима висши представители на съдебната система хвърлиха оставки като знак на протест само в рамките на няколко дни. Самото подозрение, че във ВСС има хора, които са обвързани със зависимости и са податливи на странични влияния, е достатъчно тревожен факт. За да се реформира съдебната система обаче, Темида не трябва да бъде със завързани очи за собствените си грешки. Едва тогава скандалите ще стихнат.

Станете почитател на Класа