ВСС трябва да изчисти името си

Скандалът с избора на Владимира Янева за шеф на СГС е на път да излезе извън нормалните рамки. След като стана известно, че тя има в професионалната си биография много спорни моменти, е нормално Висшият съдебен съвет, който я избра, да направи проверка и да си признае вината, ако установи, че съмненията около нейната работа се потвърдят. В противен случай информацията, че Янева е бавила повече от година делото срещу „Софийски имоти“, което се наблюдава и от ЕК, защото си е закупила от името на баща си два имота на преференциални цени, буквално ще помете остатъците от доверие към българската Темида.
Вместо да реагират адекватно, от ВСС вече няколко дни си прехвърлят топката. Етичната комисия отказва да прави проверка на Янева за конфликт на интереси, а Инспекторатът няма тези правомощия. Той може само да установи дали Янева е бавила делото и да предложи наказание за това. И нищо повече. Удивително е как етичната комисия бяга от отговорност, което пък поставя въпроси за полезността на нейното съществуване.
Очевидно е, че въпросът със сделката на съдийката със „Софийски имоти“, която после прекратява делото, защото се е облагодетелствала по някакъв начин, трябва да бъде разнищен докрай и да се каже ясно дали има, или няма вина. И в случая Темида трябва да постъпи отговорно и почтено, а не да се крие зад поговорката „Гарван гарвану око не вади“, защото подобно поведение няма да бъде и в нейна полза.

Станете почитател на Класа