Кога е адекватен парламентът?

Парламентът постави вчера своеобразен рекорд. За около четири часа успя да дебатира цялостната политика на кабинета. И министри, и депутати демонстрираха завидна организация в изказванията си. Която от своя страна позволи на НС да мине на редовната си програма за седмицата, като гласува закона за пътищата.
Всичко това щеше да е много хубаво, ако се беше случило в някой нормален ден, а не в Деня на национален траур, когато близките на осем жертви на страшната катастрофа на магистрала „Тракия“ ги оплакват. И търсят отговори на въпросите, защо се е случила тази трагедия и как е възможно държавата да не си върши добре работата по отношение на контрола над лицензите на превозвачите.
Вместо да се съсредоточи върху отговорите на тези въпроси, парламентът реши да се занимава с доверието към правителството, а дебатите по тази важна тема даже не бяха излъчени по телевизията. Така гражданинът, който е вкарал народните представители и им плаща заплати, за да му защитават интересите, остана в неведение точно с какви аргументи се атакуват антикризисните мерки на кабинета и с какви се защитават те.
Очевидно е, че има нещо сбъркано в дебата от вчерашния вот и то е в липсата на чувствителност кои точно теми да се дебатират в кой момент. Което пък хвърля съмнение върху адекватността на народните представители и удря лошо по рейтинга на институцията – и без това тя не се радва на особена обществена популярност.

Станете почитател на Класа