Досиетата като халосни патрони

Апелирам партиите да направят своя предварителна проверка на кандидатите си за изборите, заяви вчера председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов.
Хубаво е наистина политическите сили да проверяват кандидатите си, но призивът на Евтим Костадинов към тях има по-скоро пожелателен характер. У нас няма лустрационни закони, въпреки че няколко висши дипломати бяха отзовани заради обвързаността си с бившите служби. Ето защо дали партиите ще допуснат в листите си кандидати, които са били свързани с ДС, е по-скоро въпрос на преценка от съответната политическа централа.
Във всеки случай двойният аршин е неприемлив. Ако критикуваш политическия си опонент, че има в структурите си представители на бившата ДС, и ти не трябва да допускаш такива хора в собствените си структури.
Именно в размитата позиция на политическия ни елит по този въпрос се крие проблемът. Странно е, че досиетата си остават любимо оръжие на политиците ни, въпреки че преходът отдавна доказа, че то стреля с халосни патрони. Хората пък, особено младите, отдавна се интересуват от далеч по-практични неща като икономическото състояние на държавата и възможностите им за реализация. За тях не е интересна абревиатурата ДС.
Може би е време всяка партия ясно да огласи своята позиция по въпроса с досиетата, за да няма противоречиви послания, които само объркват хората.

Станете почитател на Класа