Докога ще поддържаме агенции, които не работят?

Скандалът с Изпълнителната агенция по трансплантациите продължи да се задълбочава. След като стана ясно,че от началото на годината у нас е имало три донора заради лоша координация, вчера бе обявено, че бившата шефка е замесена в куп нередности. Най-невинното прегрешение е, че лобирала за болница „Лозенец“, тъй като работела в нея преди.
От пациентската организация изнесоха и куп обвинения към бившето ръководство на агенцията, което не искало да дава разрешителни за трансплантации в чужбина, при положение че тук те не били успешни.
Сигурно ще има проверки, но те няма как да прикрият факта, че тази агенция работи близо две години, а коефициентът на полезност й е нула. Когато се създава държавен орган, който да координира политиката в тази област и се отделят пари за неговата издръжка, се има предвид, че той ще си върши работата. Нещо, което в случая просто не е станало. Резултатът е, че в листата на чакащите са стотици, а донори няма, защото няма идея как да се организира ефективно работата.
При това положение е резонен въпросът: защо се създават агенции, които не могат да си изпълняват функциите. На фона на икономиите, които се правят в държавата, и като се има предвид трудното ни съвземане от кризата това е разход, който няма как да бъде обяснен. Да не говорим, че не може да бъде оправдан. И ако ще се работи така формално, е по-добре излишните агенции да бъдат закрити и да се направи ефективен орган, който наистина ще изпълнява политики в областта на трансплантациите. И ще създава ред, а не проблеми и хаос.

Станете почитател на Класа