Кога ще спре хаосът във висшето образование?

От Федерацията на университетските синдикати в България обявиха вчера, че предвидените промени в Закона за висшето образование са изцяло в интерес на частните университети и целят да унищожат държавното обучение.
Дали това е точно така, е трудно да се каже, но е факт, че от години българското образование затъва здраво в блатото на посредствеността. Уви, вместо за реформи и подобряване на качеството на обучение, ректорите говорят по-често за пари. Вярно е, че за добро образование са нужни и средства, но без стратегия как те да се изхарчат правилно не става.
Стара слабост на повечето министри у нас е също така, че за тях думата „приемственост“ сякаш не съществува. Всеки руши изграденото от предшественика си и започва да строи от начало, заради което и къщата ни все си е на кота нула. Същото важи и за висшето образование, в което се случват противоречиви и, меко казано, странни неща. Хем се взе решение да се окрупняват университети, хем в същото време се създава нов, напълно ненужен университет, и то на 20-ина километра от София. Хем искаме да повишим критериите пред кандидат-студентите, хем приемаме без изпити.
И докато целият този хаос във висшето ни образование продължава, най-правилно се ориентират младежите, които все по-често предпочитат университетите в чужбина. Тъжно, но факт.

Станете почитател на Класа