За бъдещето на един паметник и за дупките по улиците

Столичният общински съвет (СОС) свиква извънредно свое заседание днес, на което ще обсъди проблема около Паметника на Съветската армия.
От години десните и левите в Столична община спорят за бъдещето на монумента. Първите искат той да бъде демонтиран, а вторите, съвсем логично, не искат и да чуят за подобна възможност.
Очевидно е, че бъдещето на внушителния паметник в центъра на града вълнува и столичани, макар че мненията им са разнопосочни. Няма спор, че темата е благодатна за упражнения по красноречие, но тя изобщо не е най-важната в София.
Градът е осеян с дупки и отворени шахти, пълен е с бездомни кучета, цели улици в крайните квартали не светят, повечето от подлезите са в ужасно състояние, а организацията на движение е направо плачевна. Контролът в общинските фирми също е отчайващ и честите сигнали за злоупотреби, както и лошите финансови резултати доказват това.
В по-голямата си част това са стари проблеми, за които не могат да бъдат обвинявани сегашните общински съветници и администрация. Но те са много по-важни от темата за бъдещето на Паметника на Съветската армия. Освен това практиката е доказала, че колкото и да тежи думата на СОС, едва ли съветът е в състояние сам да определи съдбата на монумента. Ето защо днешната говорилня в СОС със сигурност ще е много интересна, но едва ли ще е полезна за развитието на София като модерен европейски град.

Станете почитател на Класа