Парите на парламента задължително трябва да са прозрачни

Яне Янев поиска вчера от ГЕРБ да му бъдат възстановени 900 хил. лв., защото толкова пари са се влели в касите на управляващите, след като депутати от РЗС напуснаха партията. Преди два дни Волен Сидеров си поиска 50 хиляди лева от Станишев, защото в Коалиция за България отишъл ексдепутатът от „Атака“ Камен Петков и заедно с него „отпътувала“ държавната субсидия за три месеца. На фона на скандали за парите от бюджета СДС пожела промяна и в правилника на НС, която да наложи на депутатите да публикуват консултантските си договори, за да няма зависимости при гласуване на закони.
Всичко това, събрано в няколко дни, дойде много на избирателя, който плаща щедро. Скандалът с парите на парламента обаче поставя куп неудобни въпроси, но които ръководството на това Народно събрание трябва да даде спешни и изчерпателни отговори. А именно – къде отиват парите от държавната субсидия за всеки депутат. Как се харчат тези пари от партиите и наистина ли се създава възможност от тези суми, които се плащат от бюджета, лидерите да си набавят допълнителни доходи за лични цели. Депутатите трябва да си обявяват консултантските договори, за да не излезе, че са избрани, за да лобират в полза на частни, а не на обществени интереси.
Ако се погледне внимателно в напрежението около парите, се налага изводът, че трябва да се преосмисли цялата система на разпределение и контрол. И тя трябва да бъде максимално прозрачна, а не да поражда основателни съмнения за злоупотреби, и то точно от органа, който кове законите на страната.

Станете почитател на Класа