Спецсъдът започна с очакван фалстарт

Стартът на специализирания съд ще се отложи за догодина, след като вчера от ПГ на ГЕРБ внесоха в Народното събрание такова предложение.
Главният прокурор Борис Велчев от месеци предупреждава, че спецсъдът не може да тръгне веднага след лятото, както предвиждаха управляващите, защото просто няма готовност за това. Да се определи в коя сграда ще се помещава съдът, не е достатъчно, защото много неща около дейността му още не са избистрени. Фактът, че вчера бяха избрани шефове на двете спец прокуратури, но не и на спец съда, просто защото за него не се яви нито един кандидат, е достатъчно красноречив. Изглежда, няма магистрат, който да е готов да си сложи главата в торбата, когато знае, че всички погледи ще бъдат вперени в него, без всъщност така дълго коментираната институция да е готова за работа.
Хубавото в цялата история е, че управляващите разбраха, че гоненето на срокове далеч не е най-важното нещо, когато говорим за толкова сериозно начинание като специализираните съдилища. Далеч по-належащо в случая е тези институции да тръгнат, когато са готови, за да могат да работят обективно и справедливо, а не според интересите на силните на деня. Още повече че България е под много сериозен мониторинг от страна на Европейската комисия именно заради правосъдието. Дано времето, което остава до старта на спец съда, да бъде използвано за това всички слабости, съмнения и неясни неща около този проект да бъдат изчистени.

Станете почитател на Класа