Спецсъдът – мисията все по-невъзможна

Спецсъдът се превръща все повече в мисия невъзможна. Този извод се налага, след като вчера стана ясно, че магистрати масово си правят отводи от комисиите, които трябва да оценят моралните качества на бъдещите спецсъдии, прокурори и следователи.
Така подозренията, че стартът на спецсъда ще бъде отложен и за след 1 януари 2012 г., напълно се затвърждават. Фактите в тази посока са много. Преди дни така и не се появи подготвен кандидат за шеф на апелативния спецсъд, а единственият престрашил се не получи одобрение. За длъжностите кандидатстват хора от районните прокуратури, които нямат опит с трафика на хора и другите специфични престъпления, с които би трябвало да се занимава тази институция. Което пък означава, че ще трябва доста време за обучение на магистратите как да се справят с организираната престъпност.
Може да се предполага защо толкова трудно тръгва спецсъдът – работата е отговорна и опасна, а магистратите, които трябва да я вършат, няма да имат специален статут, нито по-високо заплащане, отколкото колегите им. Което поставя основателния въпрос – защо да го правят, при положение че техни колеги преживяват добре, като не осъждат, а оправдават представители на организираната престъпност (справка - оправдателната присъда на братя Галеви на първа инстанция). Ако Темида наистина иска да сложи ред в редиците си и да накара съдиите да съдят справедливо според законите, а не според възможностите на подсъдимите, е добре да изгради сериозна система за контрол. Тя ще дисциплинира магистратите, няма да им създава чувството, че са недосегаеми, което пък автоматично означава, че няма да има трудности при намирането на кадри за спецсъда.

Станете почитател на Класа