Липсата на кворум в парламента е лош атестат

В сряда народните представители не можаха да гласуват предложението лятната им ваканция да бъде от 1 до 28 август поради липсата на кворум (стр. 4). Случилото се няма да остави депутатите без отпуск. Първо – понеже има още два работни дни да края на сесията, и второ – защото при липсата на конкретно решение в сила остава записаното в правилника на Народното събрание. А там е предвидено, че те са в лятна ваканция от 1 до 31 август, независимо дали началото или краят на този период съвпада с обичайната им работна седмица.
Симптомът обаче е повече от тревожен и ако употребим една друга терминология – е и рецидив. Само час след началото на сутрешното заседание на Народното събрание вчера председателстващият бе принуден да даде почивка поради липсата на кворум. Два часа по-късно същата причина провали гласуването на проекторешението за депутатската ваканция. В случая има и утежняващо обстоятелство – демонстрацията на лоша трудова дисциплина се случва буквално на следващия ден след поредния вот на недоверие срещу правителството и е отговорност преди всичко на мнозинството.
Във форумите на електронните и печатните медии има достатъчно много мнения, осъждащи лошата трудова дисциплина в парламента. „Народните ни избраници не могат да се съберат да си гласуват отпуската, а ние разчитаме на тях да приемат твърде много и при това качествени закони“, гневят се с основание авторите на подобни постинги. Бихме могли да им припомним, че всяко отсъствие от заседание носи финансови санкции, но досега никой не е видял депутат, станал социално слаб вследствие на наложените му глоби.
Освен до пари, нещата опират и до морал. А той остава задължителен в сградата с девиза:”Съединението прави силата“!

Станете почитател на Класа