Темида под натиск

Новият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева на 21 юли тихомълком си е направила отвод от делото "Софийски имоти". Това е станало в първия й работен ден след продължителни болнични.
Известно е, че дни след като Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Владимира Янева за ръководител на СГС, се появиха публикации със съмнения за конфликт на интереси по делото "Софийски имоти" и като следствие - за неговото забавяне.
Факт е, че Янева е бавила това дело пет месеца преди да го прекрати. Продължава да го бави - до момента на отвода си, и след като Софийският апелативен съд отменя прекратяването. Това може и да не е доказателство за нарушена безпристрастност и конфликт на интереси, но видимо не е в рамките на добрата съдийска практика.
Също така неоспорим факт е, че заради избора на Янева за шеф на СГС в съдебната система се създаде огромно напрежение. Съдии и членове на ВСС подадоха оставки, а Съюзът на съдиите поиска оставката на целия ВСС.
Заради всичко това подкомисията за конфликт на интереси на ВСС привика Янева, но тя се разболя. И след като оздравя, си направи отвод.
Така подредена, тази история има своя увод, развитие и епилог. През цялото време обаче липсват гласът и лицето на съдия Янева. Тя все така предпочита епистоларната форма на обяснения – както с ВСС, така и с инспектората му.
Само че хората – както гражданите, които очакват безпристрастно правосъдие, така и магистратите, желаещи да се изчисти образът им, искат съдия Владимира Янева да отговори на всички въпроси. Без да принуждава обществото да я подтиква да го направи. Защото това всъщност е нейно задължение.

Станете почитател на Класа