Капиталът от кадри е отговорност и на работодателите

Работодателите не само по света, но и у нас все по-често се оплакват от липсата на кадри. През май 42% от родните бизнесмени твърдяха, че изпитват затруднения при намирането на подходящ персонал. Днес те вече са предприели конкретни стъпки и 11% от недоволните внасят кадри отвън. Това сочи проучване на Manpower.
Ето че митът за многото квалифицирани кадри в България бе разбит, и то с цифри. Прави са работодателите да негодуват от профанизацията в образованието, от спада в нивото на професионализма на различни нива. Но като искаме да имаме стандарт по европейски пък, да вземем да се отнасяме към работната ръка като ключов капитал. В него се инвестира, обучава и подготвя още от училищната скамейка.
Други световни фирми привличат кадрови потенциал, като му плащат обучението и специализациите срещу задължението да се наеме след това в съответната фирма. И това не е въпрос на доброволна благотворителност, а печеливша стратегия. Да не говорим за гъвкаво наемане само за даден проект. На европейските държави не им е чужда и идеята да се търсят и наемат висококвалифицирани работници от задлъжнелите в ЕС страни, като Испания и Гърция. Да, ще дойде несъмнено и момент, когато ще се завайкаме, че ни крадат кадрите. Но пък по американското правило наличието на проблем е средство за развитие на системата.

Станете почитател на Класа