За немски мотриси трябват и немски жп линии

Най-вероятно ще се наложи да върнем на "Сименс" 25-те мотриси "Дезиро", договорени още през 2005 година, защото няма откъде БДЖ да вземе 15 млн. евро, за да ги плати, каза транспортният министър Ивайло Московски.
Единственият вариант е да плати бюджетът, но финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че пари от хазната няма да се дават за мотрисите.
Московски бе на инспекция по жп линията Пловдив-Свиленград-турска граница, по която ще може да се развива скорост от 160 км./час, невиждана при влаковете досега у нас. Той обаче призна, че холдинг БДЖ не разполага с техника, която да развива подобен километраж. Дизеловите мотриси на "Сименс" „Дезиро“ също не били от този вид, призна министърът.
Тогава много е интересно да се разбере защо на вечно закъсалия БДЖ изобщо са му били необходими въпросните мотриси, та дори е платил 15% от цената. През 2005-а договорът е на стойност 67 млн. евро за 25 мотриси. Седем години след договора за доставка, когато изтича срокът за изплащането на мотрисите, се оказва, че на всичкото отгоре нямаме и релси, по които те да вървят. Ами ако имаше пари?

Станете почитател на Класа