Здравеопазването трябва да е достъпно за всички

Пациентите ще имат достъп до специализирана медицинска помощ срещу заплащане и без направление от личен лекар - това предвижда Националният рамков договор за следващата година. Новото в предлаганата практика е, че ако пациентът плати директно прегледа си при специалист, той ще получи и безплатни изследвания, ако се нуждае от тях.
Ако влезе в сила, тази промяна безспорно много ще улесни пациентите у нас. Защото в момента джипитата често остават без талони за направления, а дори когато ги имат, губят време в попълване на прекалено много документи, от което страдат и лекарите, и болните.
В интерес на истината обаче това предложение много закъсня. Има стотици хиляди българи например, които могат да си позволят да си платят за посещението си при специалист, но заради липсата на точни и ясни правила не го правят регламентирано, а „под масата“. Точно така се завърта и порочният кръг на корупцията в здравната система, а много хора се страхуват да отидат на лекар не заради евентуалната диагноза, а заради бюрокрацията и опашките пред кабинетите.
Дискусиите за реформата в здравната система у нас обикновено се политизират. За съжаление в тази сфера често се правят и неособено успешни експерименти. А истината всъщност е много проста – здравеопазването (както е и според конституцията) трябва да е достъпно за абсолютно всички граждани, което значи, че трябва да се работи в тази посока. В противен случай ще продължим да живеем в абсурдната ситуация, в която хем имаме едни от най-добрите медицински специалисти в света, хем пациенти умират от липсата на елементарни грижи.

Станете почитател на Класа