Темида и назначенията

Европейската комисия отново ни размаха пръст за назначенията в съдебната система. На нарочен брифинг вчера говорителят на комисията Марк Грей заяви, че се следят много внимателно процедурите по избор на членовете на Инспектората във Висшия съдебен съвет и се очаква този път да се спазят принципите на прозрачност и предвидимост. Подобно предупреждение към парламента в навечерието на избора на инспекторите означава само едно – че ЕК не вярва особено в това, че вотът ще бъде прозрачен и принципен. Нещо повече - от Брюксел напомнят в писмо до институциите ни, че за втори път тази година оттам стават наблюдатели на „порочния начин, по който парламентът подхожда към назначенията в съдебната система“. Първият път е бил, когато се е попълнила парламентарната квота във ВСС през юли, и вторият – сега, когато се попълва инспекторатът.
Подобни сигнали са особено смущаващи, защото, ако НС не се съобрази с препоръките на ЕК и не походи отговорно към въпроса за избора на ръководни и контролиращи органи в Темида, България ще изтегли лошия жребий да бъде критикувана отново. В нов негативен доклад през януари, който ще ни постави в унизителното положение на двойкаджии, които упорито не искат да приведат съдебната си система в европейските норми. С всички лоши последствия от това.
И в този ред на мисли е правилно да зададем въпроса: защо, вместо да опъваме нервите на ЕК, за да разберем доколко там могат да издържи упорството на Темида да не провежда реформи, не подходим по-разумно и не се опитаме да въведем правила, които да върнат доверието като на гражданите, така и на Брюксел.

Станете почитател на Класа