Докога снегът ще предизвиква истерия?

Общинските съветници в София се изпокараха вчера заради падналия сняг, който по традиция сериозно затрудни движението в столицата.
Спорът, който по същество бе предизвикан от метеорологичните условия, беше толкова очевидно политизиран и толкова дребнав, че очаквано не доведе до нищо конструктивно. Затова пък този спор е много показателен защо много от важните проекти в София често се бавят с години. Защото всичко се политизира – от мегапроекти, като завода за боклука, до предколедния сняг, който уж би трябвало да ни зарадва заради наближаващите празници. Така че общината може и да не е виновна за затрупаните улици, но със сигурност столичните управници са виновни за това, че си играят с нервите на хората заради някакви си дребни партийни интереси.
Освен това всеки шофьор трябва да признае с ръка на сърцето, че лошото време винаги предизвиква задръствания – така е и в Западна Европа, така е и в САЩ. А за да сме докрай честни – българинът изобщо не е сред най-толерантните водачи на пътя и като цяло културата му на шофиране никак не е добра. Защото нито снегът, нито Столична община са виновни за тариката, който е блокирал цяла улица заради летните си гуми например. Всеки град прилича на своите жители. Дали задръстването ще предизвиква нервни подсвирквания с клаксони, или всеки търпеливо ще чака реда си, също зависи от нас.
Затова е крайно време снегът в София, а и във всички градове да спре да предизвиква масова истерия, все едно живеем в тропическа страна и не сме виждали снеговалеж. Просто всеки трябва да си гледа съвестно работата – и общината, и шофьорите.

Станете почитател на Класа