Мълчание пред буря в "Мини Марица-изток"

Миньорите от "Мини Марица-изток", които осигуряват 90 на сто от необходимото за ТЕЦ-овете гориво, искат по-високи заплати, но шефовете не дават. Затова миньорите са се зарекли, че навръх Ивановден - 7 януари, ще започнат ефективна стачка - няма да добиват повече въглища. По въпроса за стачката им се произнесе и съответният арбитраж.
Последствията от подобно решение вероятно ще докарат ситуацията до режим на тока в цялата страна, тъй като производството на АЕЦ "Козлодуй", колкото и да е рекордно, няма да стигне за всички. Останалите централи работят с въглищата на маришките мини, само ТЕЦ-Варна - с вносно висококалорично гориво.
Преговори с миньорите обаче няма, незнайно защо. Единствената информация, която те поднесоха на публиката, е, че колективният трудов договор се изпълнява, средната месечна заплата на миньорите е 1550 лева, а бонусите за Коледа са били по 1330 лева на калпак. Е, според миньорите това не е достатъчно, още повече че приходите на предприятието за 2011 г. са повече от 500 млн. лева. Ако двете страни, вместо да си мълчат, седнат на масата на преговорите, може и да постигнат компромис. Ако.

Станете почитател на Класа