Нови реактори, но къде?

Нови ядрени реактори са ни необходими само че май не е избрано подходящо място за тях, усъмни се енергийният министър Трайчо Трайков вчера. Според категоричното му мнение най-логичното място за нови мощности е площадката на АЕЦ "Козлодуй", за която има и предпроектно проучване.
Специалистите знаят, че много преди да бъде взето решението за "размразяване" на АЕЦ "Белене" през 2004 г. съществуваше анализ за изграждане на 7-и и 8-и реактор в АЕЦ "Козлодуй" и дори бе подготвена площадка за 7-и блок. Плюс за подобен проект е, че новите реактори, които засега са предназначени за Белене, също са по руска технология.
Подписаният с руския изпълнител "Атомстройекспорт" договор обаче е за изграждане на мощности за площадката в Белене, където няма никаква инфраструктура, а изграждането й би струвало милиарди. По техни изчисления само изграждането на далекопроводи за включване на блоковете в енергийната система ще отнеме поне 1-2 млрд. лева.
Руският проект обаче е съобразен с геоложките особености на Белене и пренасянето на реакторите в Козлодуй сигурно също ще струва доста пари. Но ще е по-евтино от изграждане на чисто новата АЕЦ "Белене", твърдят експертите. Е, остава към сметките да обвържем и интересите си, за да започне най-сетне и работата.

Станете почитател на Класа