Когато Народното събрание безделничи

България вероятно е на път да постигне пълно законодателно съвършенство, тъй като най-висшият орган на парламентарната ни република – Народното събрание, няма работа. Това е изводът, който вероятно ще направи един случайно попаднал в кулоарите на НС чужденец.
Работният ден на депутатите в четвъртък се изчерпа за час и 20 минути с едно отхвърлено предложение за промяна в Закона за МВР и с един приет отчет на НЗОК. Това е поредното „постижение“, което издава законодателната безпомощност на Народното събрание и потвърждава думите на премиера Борисов, който нарече депутатите „безделници“.
Подобен начин на работа поставя въпроса за промяна на правилника на работата на парламента. Ако нямат какво да вършат, защо народните представители не редуцират заседанията си? Така ще спестят пари, а и няма да се излагат пред обществото, което внимателно следи работата на депутатите. Примери за подобна редукция има достатъчно. Заседанията на някои местни парламенти са веднъж месечно точно заради обстоятелството, че няма какво толкова да решават. Такъв график обаче изисква и други промени, свързани вече с промяна на основния закон. А именно редукция на броя на народните представители и съответно на администрацията, която ги обслужва. Логично е да се направят такива стъпки, след като няма работа за парламента и след като цялата държава прави съкращения. Ако се изчислят ползите за бюджета, може да се окаже, че ще освободи значителен ресурс от няколко десетки милиона лева. Които пък могат да отидат за инфраструктура например.
При всички случаи, когато работният ден на депутатите приключва за час и 20 минути, защото няма какво да се прави, рейтингът на парламента пада с няколко пункта. А данъкоплатците със сигурност се питат кой е виновен и кой ще понесе санкции за такива абсурдни ситуации.

Станете почитател на Класа