Георги Харизанов е сериозен национален проблем

Аз не мисля, че кражба, макар и на 50 хиляди долара отпреди 10 години, е престъпление с национално значение. Кой точно е господин Харизанов, че това обвинение за престъпление отпреди 15 години за кражба да става национален проблем? Това заяви вчера главният прокурор Борис Велчев по повод делата срещу отстранения от ръководството на „Напоителни системи“ Георги Харизанов.
От гледна точка на големите престъпления, свързани със собствеността, вероятно кражба на 50 хиляди долара не изглежда национален проблем. Той обаче става такъв, когато крадецът заема ръководен пост и управлява държавни средства. Назначението на Харизанов за шеф на „Напоителни системи“ е повече от притеснително, при положение че в момента той е със статут на подсъдим за заплаха за убийство в Софийския районен съд, обвиняем е за кражбата на 50 000 долара от офиса на фирма, а е бил и осъден условно на две години за рекет. На всичкото отгоре няма и диплома за висше образование.
Истината е, че няма кого да обвиним за назначението на криминално проявен, защото юридически Харизанов в момента се води неосъждан. Спокойно можем да кажем обаче, че реакцията към случая „Харизанов“ е неадекватна.
Вместо да каже, че назначението на шефа на „Напоителни системи“ на този пост е било грешка поне заради липсата на образование, земеделският министър реши да сравни Харизанов с Бил Гейтс. И Бил Гейтс нямал висше образование, но е един от „големите умове на нашето време“. Подобна позиция събужда въпроси дали пък няма други зависимости, които осигуряват закрила над хора като Георги Харизанов и Калинка Илиева. И ако има такива, е добре те да бъдат прекъснати, за да не губят българите вяра в държавността.

Станете почитател на Класа