Работата на омбудсмана е мерило за демокрацията

Омбудсманът ще има право на изненадващи проверки в местата за лишаване от свобода. Това е записано в промените в Закона за омбудсмана, които бяха приети на първо четене от парламента вчера. Със законопроекта се регламентира и правото на обществения застъпник да защитава правата на децата.
Промените, които дават повече права на омбудсмана, са крачка в правилната посока. Когато преди преди няколко години тази длъжност бе официално създадена и у нас, повечето граждани така и не разбраха какво всъщност работи общественият защитник. Правомощията му бяха предимно в сферата на теорията, а слабата популярност на институцията сред хората съвсем естествено доведе и до ниската й ефективност.
Откакто национален омбудсман стана Константин Пенчев обаче, стана ясно, че институцията може и да бъде полезна. Примерите затова са много – след намесата на обществения защитник например отпадна очевидно несправедливото правило глобите от 50 лева за нарушение на пътя да не могат да се обжалват. Това правило не само отнемаше права, но и беше явна предпоставка за корупция.
Точно затова фактът, че самата държава дълго време като че ли не приемаше сериозно длъжността на омбудсмана и негласно отказваше да му делегира повече права, буди истинско недоумение. Колкото и странно да звучи на български името на тази институция, тя може да бъде полезна за обществото. А ефективността от работата на омбудсмана е мерило за нивото на демокрацията и гражданското общество у нас. Точно затова промените в Закона за омбудсмана заслужават адмирации. Дано обаче не си останат само на хартия!

Станете почитател на Класа