За мярката на управляващите

Искането на оставката ми от НПО показва, че новите мерки на общината по отношение на бездомните кучета са правилни. Това каза вчера пред БНТ зам.-кметът по екология в София Мария Бояджийска.
Г-жа Бояджийска очевидно смята, че си е свършила добре работата, но последните събития в София за пореден път доказаха, че повечето столичани изобщо не мислят така.
Проблемът с безстопанствените четириноги в столицата наистина е сериозен, а за повече от 5 години, откакто пое ресора, Мария Бояджийска не направи нищо съществено, за да го реши. Само стратегии, сухи доклади и отчети.
Бездомните кучета обаче съвсем не са най-сериозният екологичен проблем в София. За прословутия завод за преработка на отпадъци в Столична община вече се разказват вицове. През няколко месеца току ни спуснат радостната новина, че имаме одобрена процедура или техническо задание, ту от Брюксел върнат проекта за доработка. В крайна сметка завод за боклука в София няма. В същото време Варна и Пловдив си построиха подобни инсталации без много приказки и оправдания, и то, при условие че обстановката в тамошните общински съвети е далеч по-сложна в политически аспект от ситуацията в СОС, където Мария Бояджийска се радва на пълна подкрепа. Столичният зам.-кмет по екология може да разчита и на далеч по-голям бюджет от колегите си в страната, затова и оправданията за нерешените проблеми или завишените самооценки просто не звучат сериозно.
Когато г-жа Бояджийска овладее кучешката популация и когато най-сетне бъде решен проблемът с битовите отпадъци на София, ще я поздравим. Дотогава обаче има още много работа за вършене.

Станете почитател на Класа