Каквито работодателите, такава и икономиката

Според проучване на Българската стопанска камара над 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование. Оказва се, че в страната ни има около 300 000 активно действащи фирми, като собствениците на по-голямата част от тях са с ниско образование, което е много тревожно. Друг е въпросът, че през последните 20 години образованието също девалвира и дипломата вече не е равнозначна на знание. Все пак обаче тя си остава някаква гаранция.
Някой в този случай би казал, че и покойният Стив Джобс е нямал диплома за завършено образование, но това не му е попречило да създаде империята Apрle. Така е, но не трябва да се забравя икономическата среда, в която той работеше, и родната икономическа действителност, белязана с 20-годишни лутания, завои, обрати и разбойническа приватизация. А всичко това не може да не се прояви в някаква мутация.
Да вземем например увеличения експорт, с който толкова се хвалим. Никой не говори обаче за неговата структура, проблем, който става очеваден при сегашното намаляване на темповете на растеж. България има добри позиции на пазарите на метали, резервни части за машини и селскостопански суровини, но те не могат да компенсират липсата на изделия с висока добавена стойност (като изделията на Apрle например), които да осигурят стабилност и добри перспективи. Но както се казва, каквито са ни работодателите, такава ни е и икономиката.

Станете почитател на Класа