Не аларми, а адекватни политики са ни нужни за чистия въздух

Страната ни се слави с красива природа, четири обособени сезона, паркове, градини и както обикновено се случва у нас, има едно голямо „НО“, което слага неизбежния знак „минус“ отпред. Оказва се, че за втори път в рамките на две години попадаме в тревожна статистика, за град с най-замърсен въздух в ЕС. Първият път е бил Пловдив, сега е София.
Преди няколко години, в едно малко градче в Северна България, монтират алармена система, която да известява за замърсяване на въздуха. Само няколко дни по-късно системата е демонтирана! Причината е, че хората не могат да почиват, защото алармата денонощно „известява“ за наднормени нива на замърсеност!
Чистият въздух се постига не с аларми, а с адекватна екологична политика и обществен консенсус. Може би трябва да се замислим, че когато завали безобиден летен дъждец, не е нужно веднага да се качим на автомобила си. Може по-често да ходим пеш, или да се качим на велосипед, което е и по-здравословно. И да изхвърляме отпадъците си в контейнерите, а не през балкона. Има неща, които все пак зависят от всеки един от нас и едно от тях е това да направим по-чиста личната си околна среда, чрез собствените си действия. Едва след това можем да изискваме и държавата да си свърши своята част от работата.

Станете почитател на Класа