Дублиращите структури са вредни

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която действа от месец юли миналата година, има 71 решения, а по 30 случая е установила конфликт на интереси. Това съобщи вчера председателят на комисията Филип Златанов, докато отчиташе дейността на ръководения от него орган. Най-значителните нарушения, която е открила тази комисия, са в областта на обществените поръчки. А най-фрапантният случай, на който се е натъкнал органът, е заместник-кметът на Монтана и кметът на Берковица. В Монтана фирмата на съпругата на заместник-кмета печелила 80 процента от обществените поръчки за последните пет години. Кметът на Берковица пък назначил снаха си за одитор, а тя одитира бюджета, който той управлява.
Бюджетът на комисията за конфликт на интереси е 555 хил. лева. Твърде много средства за подобни констатации. Да не говорим, че тази комисия дублира функциите на инспекторатите в министерствата и ведомствата.
Много е жалко, че управниците непрекъснато говорят за административни реформи без изглежда изобщо да влагат много смисъл в това. Защото няма нищо „реформаторско“ в това постоянно да създаваш дублиращи се, скъпоструващи структури, чиято единствена цел, поне на пръв поглед, е в тях да се назначат на блага служба някакви хора. Примерите са много, а комисията за конфликт на интереси е само един от тях. Ако в този орган искат да повярваме, че работят здраво, нека да изкарат на показ конфликт на интереси при някой от високите етажи.

Станете почитател на Класа