Добре че поне Москва не мълчи

Българите ни предложиха да участваме в строителството на VII реактор в АЕЦ "Козлодуй", съобщи по време на изложението "Атомекспо 2012" в Москва един от шефовете в "Росатом" - Кирил Комаров. На родна почва нито министър, нито негов заместник намери за необходимо да каже, че заявените през март намерения да поканим руснаците за участие в нов блок в първа атомна вече са факт.
Като изключим начина, по който научихме вестта, самата новина не е изненадваща. Нито за руснаците, нито за нас. Тъй като АЕЦ Козлодуй" е строен по време на социализма в държава от Източния блок, логично технологията е руска. Още по-логично е бъдещата мощност на тази площадка, която предстои да се изгражда, също да бъде руска и това не буди съмнение дори и у най-отявлените противници на АЕЦ "Белене". Намерението за подобен ход бе заявено почти едновременно с отказа на България да строи АЕЦ "Белене" от енергийния министър Делян Добрев.
Въпросът е защо за поканата на България към руснаците научаваме от Москва, а не от "Дондуков" 1, също както и преди повече от 20 години.

Станете почитател на Класа