Престъпността не се плаши от кухи структури

Правителството създаде Национален съвет по превенция на престъпността, а негов ръководител стана вътрешният министър Цветан Цветанов. Така у нас се появи поредната дублираща структура с неясни функции и още по-неясно финасиране.
Държавните организации, които се занимават с престъпността са толкова много, че ако започнем да ги изброяваме съществува голяма вероятност да пропуснем поне няколко. А резултатът, както се вижда и с просто око, е плачевен.
Нито едно от т.нар „знакови убийства“ не е разкрито, а битовата престъпност, която най-много тормози хората, е истинска епидемия в някои райони на страната. За сметка на това МВР остана единствената държавна структура, която упорито отказва да се реформира и да съкрати раздутия си персонал, а около „родната полиция“ се нароиха половин дузина комисии, агенции, служби и службички, чиято единствена цел май е да се намери някаква работа за правилните хора. Един от най-ярките примери за несъстоятелността на тези дублиращи структури е Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен с гръмкото име БОРКОР. За две години съществуване този център се обзаведе с офис техника и даде една-единствена пресконференция, на която дори не може да даде отчет за свършената работа.
Защо тогава правим Национален съвет по превенция на престъпността, след като вече си имаме Център за превенция на престъпността (БОРКОР) изобщо не е ясно.
Дори ако всичко това се прави за отчитане на дейност и имитиране на някаква работа, пак не става. Защото толкова много комисии, съвети, центрове и агенции по един проблем вече дразнят хората, харчат грешни пари и не могат да заблудят дори и най-добронамерените към нас европейски чиновници. После ходи и обяснявай на готвещите се за нови протести полицаи, че няма пари за нови кубинки, защото има нов съвет по превенция на престъпността и още нещо си.
Крилатата мисъл на Симеон Сакскобургготски за чипа, която кой знае защо обиди толкова много хора, е напълно приложима и по отношение на МВР. Май хората, които отговарят за сигурността и борят престъпността в нашата държава трябва да си сменят чипа, а не през два-три месеца да измислят нова куха структура. Уморихме се от това! Престъпниците не се плашат от центрове и съвети, а от можещи, знаещи и работещи ченгета. Това го знае всеки първокурсник от полицейската школа в Симеоново.

Станете почитател на Класа