Живко Георгиев, социолог: Изборите ще са честни въпреки служебния кабинет

От всичко, което прави служебното правителство, е видно, че целта му е да осигури предимство за един от играчите на предстоящите парламентарни избори. Назначаването на познати знакови фигури от предишното управление означава само едно - че нищо старо не е забравено и нищо ново не е измислено.

Не е много сигурно обаче как тези действия ще се отразят на изборния процес. Предстои да видим, те може да имат и обратен знак. Може да е в посока, обратна на първоначалния замисъл на тези промени, т.е. може да има обратен ефект. Ако служебното правителство се дискредитира по начина, по който като тръгва да го прави, то може да удари по представянето на партията, чийто интереси брани. Това е т. нар. ирония на историята – постигаме ефект, обратен на желания. Българският избирател е прозорлив и умен.

За сега шансът на служебното правителство е, че хората почиват - почиват си от политиката, от нейното излишество. А и останалите политически партии забелязват всичко, което се случва, и ще има ответни публични удари. Критиката срещу служебния кабинет вече започна. Да не забравяме, че и гражданското общество ще реагира. Тъкмо затова плановете на кабинета няма да сработят.

Бойко Борисов твърди, че партията му се е пречистила. Не вярвам в твърденията за пречистване, за катарзис. Ще има някакво освежаване на лица, ще има нови актьори, но духът ще е същият. Нямаше достатъчно време и достатъчно интелектуални възможности да се преосмисли миналото, да се извлекат поуките и да се набележи нова стратегия.

Аз лично се съмнявам този служебен кабинет да може да организира честни избори. Ако изборите се случат честно, те ще се случат. Те ще са честни въпреки служебния кабинет, а не благодарение на него. Все пак има достатъчно други институции, а и самото гражданско общество, които могат да намалят безобразията по време на кампанията. Прогнозата ми е, че изборите ще бъдат свободни и честни, но това ще бъде въпреки усилията на служебното правителство./БГНЕС/

Станете почитател на Класа