Иван Генов: Няма опасност животът на 5 и 6 блок на "Козлодуй" да не бъде удължен

България е длъжна да удължи живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и на никой не трябва даже да му минава през ума, че има някаква опасност това да не се случи.

Няма опасност – трябва единствено и само да се работи, за да постигнем целта. Важните и основни договори са сключени и продължават дейностите, които и през следващите няколко години ще бъдат изпълнявани по време на ремонтната кампания.

Работите по удължаването на ресурса на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" си вървят нормално и трябва да продължат да вървят по този начин, за да удължим ресурса. Засега ни е приоритет 5 блок, чийто ресурс изтича през 2017 г. , а за 6 блок – 2021 г., т.е. имаме още време.

През 2017 г. трябва да получим допълнителен лиценз за експлоатация за 10 години, който се издава за този срок от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/. Не виждам никакви проблеми това да се случи. Но ако то не се случи, това би означавало, че някой умишлено е направил неща, които са подсъдни.

Парите, които ще се похарчат за рехабилитацията на двата блока не са много. Става дума за сума възлизаща на между 200 и 300 милиона евро и за двата блока. Но нека не забравяме, че тези блокове ще работят още около няколко десетилетия и за 300 милиона евро ние не можем да построим нова централа с два хилядника. Можем да кажем, че ще ни излезе без пари.

Абсурдно е да мислим, че Русия ще откаже да участва в рехабилитацията на нашата ядрена централа. Но този процес не зависи само от Русия. Част от модернизацията ще се извърши съвместно с други европейски държави, сред които Франция, а може би и Германия. Имаме оборудване, което по времето на предишната модернизация, е инсталирано от различни неруски фирми. Удължаването на ресурса на това оборудване зависи от страните, които са го инсталирали и няма нищо общо с Русия.

Най-важният договор с Русия беше сключен до края на септември 2014 г. Той касае оценка на ресурса на корпуса на реактора. Този въпрос можеше да се разреши само от главния проектант – компанията "Хидропрес". Тук трябва да отбележим, че ремонтните дейности за руските компании в европейските страни носят имиджов характер. Как може да се допусне, че Русия ще бъде против удължаването живота на руски блокове в страна-членка на Европейския съюз?

В момента основните дейности по модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" се изпълнява от консорциум, който включва руската държавна корпорация "Росатом" и "Електрисите дьо франс" - най-голямата френска енергийна компания.

Станете почитател на Класа