Безкомпромисно

Провали се поредният опит да бъде решена украинската криза. В Берлин отново се събраха външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия – и отново се разотидоха с празни ръце. Отменени бяха плановете за нова среща на високо равнище в така наречения „нормандски формат". Нека припомним, че държавните и правителствените ръководители на четирите страни възнамеряваха да се съберат още тази седмица в столицата на Казахстан Астана.

Огорчението е голямо. Четиримата външни министри от доста време насам се мъчат да намерят взаимно приемливо решение и дори интензивираха усилията си от началото на тази година. Най-голямо е огорчението на хората в Донбас, чието положение непрекъснато се влошава поради зимния сезон. Защото примирието, сключено между украинската армия и проруските сепаратисти, непрекъснато се нарушава. Дори в коледните дни (по стар стил) имаше сражения и жертви. Обстановката остава експлозивна.

Мирни опити във времена на терор

Политическо огорчение предизвиква и един съпътстващ факт. Независимо от ужасните терористични нападения във Франция, френският външен министър Лоран Фабиюс нито за миг не снижи енергията, с която – също както и германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер – се бори за спиране на кръвопролитията в Източна Украйна. На човек му иде дори да възкликне: за Бога, Франция в момента си има достатъчно грижи, нежели да се занимава с безумията в Украйна!

Фабиюс и Щайнмайер заслужават голямо уважение за своя ангажимент. В дипломацията рядко ставаме свидетели на толкова концентрирани и интензивни усилия за постигане на мир. Франция и Германия – някогашни врагове в две световни войни – отлично знаят каква ценност е мирът в Европа. Тъкмо поради това те ще направят всичко възможно, за да се прекрати един конфликт, който не е просто операция срещу сепаратисти в Източна Украйна, а зле прикрита война на Русия против Украйна.

Враждуващите страни обаче не са готови на никакви отстъпки. В сянката на терора от Париж, който е надвиснал като опасност над цяла Европа, Москва и Киев излъчват неудовлетворителни, тъжни сигнали. Вярно, че и двете държави активно се включиха в световния траур за жертвите от Париж, но в същото време сякаш не изпитват особено състрадание към хората в Източна Украйна, която даде вече 5000 жертви.

Защо Киев и Москва не отстъпват?

В украинското ръководство все още има хора, които залагат на военна победа над сепаратистите. В страната бяха наложени икономии по различни социални програми – само и само за да се финансира гигантска програма за въоръжаване. Да, всеки ще разбере защо Киев не желае „замразяването" на конфликта в Донбас. Та нали, ако това стане, границите на Украйна фактически ще бъдат променени за втори пък след анексирането на Крим.

От другата страна Москва също не се отказва от агресивните си планове срещу Украйна. Целта е ясна: политическа дестабилизация, която ще доведе до разпокъсването на страната. Ако конфликтът в Донбас наистина бъде замразен, това ще създаде условия за нови териториални попълзновения на Русия срещу Украйна. А Москва засега не предприема нищо, за да разсее тези опасения.

Терористичните нападения в Париж накараха западноевропейските държави да се сплотят още повече срещу общата заплаха, в същото време обаче източната част от континента остава зона на нестабилност. Русия са самоизолира, а съседите ѝ се чувстват застрашени. Украйна пък се намира в състояние на изтощителна война, от която в момента няма изход. А това е още едно огорчение.

Станете почитател на Класа