В политиката никога не казвай „Никога“!

С Бойко Борисов сме конкуренти, а ГЕРБ и Синята коалиция са конкуренти за вота на избирателите, каза вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. Съпредседателят на Синята коалиция заяви също така, че няма намерение да използва Бойко Борисов, за да се върне в управлението на страната.
„Ако Синята коалиция е в управлението на страната, в него няма да участват нито ДПС, нито БСП, нито НДСВ“, зарече се Костов в ефира на bTV.
Така той стана поредният български политик, който хвърли обещание, че няма да влиза в договорки с тази или онази политическа сила. Подобни обещания обаче тежат, защото по неписано правило те винаги се огласяват на всеослушание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов например се разписа с размах в ефира преди около година на хвърчащо листче, че няма да се коалира с БСП. Но да не забравяме, че социалистите през 2005 г. публично огласиха, че коалицията с НДСВ е невъзможна, а само няколко месеца по-късно тя стана реалност, пременена с благородния и някак оправдателен израз „в името на националните интереси“.
Всъщност в политиката има само едно правило, което твърдо е издържало проверката на времето, и то е: Никога не казвай „никога“. Нашите политици също са доказали, че могат да вдигат отново уж изгорените мостове, а коалиционното споразумение между СДС и ДСБ потвърди това. Ето защо управленският ни елит не трябва да забравя, че паметта на хората изобщо не е къса. И да не хвърля напразни обещания, защото това се отразява върху рейтингите му.

Станете почитател на Класа