Темида – първа по разходи, последна по резултати

България е на първо място в Европа по разходи за сигурност, а МВР е свръхфинансирано. В същото време качеството на правосъдието у нас пада и страната ни е на пето място в Европа по брой престъпления. Констатациите са от изследване на фондация „Отворено общество", което бе представено вчера пред медиите.
Цифрите са смущаващи, защото у нас за реформа на съдебната система се говори от години. Правят се промени в законите, организират се форуми против корупцията и заплатите на магистратите растат сериозно. Те стигат вече супер сериозната сума за държавната сфера от 4 800 лв. месечно. Толкова не взимат нито премиерът, нито президентът.
За такова заплащане и за такива големи държавни разходи е нормално да се очаква адекватна работа насреща. Такава обаче липсва. Знакови дела, завършили с присъди почти няма, сигнали за корупция остават без отговор, а хората се недоволни от правораздаването. На всичкото отгоре назначенията в съдебната система продължават да са на шуробаджанашки принцип.
При такова отношение е редно да се постави и въпросът за разходите. Май те трябва да се намалят пропорционално на свършената работа.

Станете почитател на Класа