Софийските отпадъци - на Западния фронт

Парламентът прие на първо четене вчера Закона за управление на отпадъците в София. Първия път народните представители приеха документа с 85 гласа „за”, 35 гласа „против” и 31 гласа „въздържали се”, след което независимият депутат Лъчезар Иванов поиска прегласуване. След повторния вот законът отново мина, а депутатите решиха той да бъде разгледан и на второ четене след три дни. Веднага след като стана ясно, че критикуваният от опозицията проект най-вероятно ще мине в парламента, от ГЕРБ заплашиха, че ще уведомят официално за това решение председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу.
Така предизборната битка между двете най-големи партии у нас за пореден път се пренесе извън границите на страната. След като преди около 2 месеца столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Москва, че София е „като Сталинград през Втората световна война“ заради кризата с боклука, политическата канонада със столичните отпадъци вече тътне и в сърцето на Западния фронт – Брюксел.
Логично е, че ако има закон за управление на отпадъците в София, такива трябва да има и за другите ни областни градове. Защото сметищата в България, които отговарят на европейските стандарти, се броят на пръстите на едната ръка. И не е нужно да чакаме депата край големите ни градове да се изчерпат, за да се мислят отново спешни варианти. Както не е нужно да гледаме на изток или на запад, за да решим собствените си проблеми.

Станете почитател на Класа