Сагата „Синя регистрация“ е срамна за демокрацията

Невъобразима сага се разиграва вече няколко месеца около съдебната регистрация на лидера на СДС Мартин Димитров и съответно на водената от него партия. В четвъртък ЦИК отказа да впише в регистрите си Синята коалиция заради неясния статут на Димитров.
Всъщност статутът на младия лидер е повече от ясен – той бе избран с абсолютно мнозинство от членовете на собствената си партия по правила, определени от вътрешния й устав. Ясно е още, че Мартин Димитров и СДС са заложници на огромна политическа интрига, която е на път да се превърне в международен скандал.
Да не регистрираш Синята коалиция, а да регистрираш арестанта Пламен Галев за кандидат-депутат, е факт, който буди сериозно недоумение. И говори за погазване елементарни демократични принципи. Това е ясно дори на заклетите противници на старата десница.
Ясно е и на ЕС, който от години ни критикува заради най-болнавите подсъдими в Европа. Отсега може да се прогнозира как Брюксел ще реагира на обстоятелството, че следствените лица у нас имат политически амбиции и държавата ги подкрепя. Те безпроблемно се регистрират в ЦИК. За разлика от Мартин Димитров, който в интерес на истината има проблеми от своите на „Раковски“134.

Станете почитател на Класа